Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

Fiets en wandel door het bouwkundig textielerfgoed van Waarschoot

Het project Waarschootstof staat in het teken van het textielerfgoed van Waarschoot, want ooit was dit dorp hét textielcentrum van de regio. Omdat dit industrieel erfgoed niet verloren zou gaan, organiseert de werkgroep Waarschootstof tal van activiteiten die het textielverleden nieuw leven in blazen.

Waarschootstof wordt ondersteund door historici en experten industrieel en cultureel erfgoed, de gemeente Lievegem, Cultuuroverleg Meetjesland (COMEET), de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Meetjesland (IOED) en de provincie Oost-Vlaanderen. 

Overzichtstentoonstelling 

Ontdek het indrukwekkende verleden op de gratis belevenistentoonstelling met tal van foto's, verhalen en doe-activiteiten voor kinderen. 
Open elke zaterdag en zondag in september van 11 u tot 17 u.
Locatie: Oude Spinnerij, Hoekje 5 in 9950 Waarschoot. 

Fiets- en wandelkaart

Fiets of wandel met deze kaart doorheen het bouwkundig textielerfgoed van Waarschoot. De kaart is gratis te verkrijgen op de tentoonstelling, in het gemeentehuis of in de bibliotheken van Lievegem.

Boeiende lezingen 

Donderdag 26 september: Industrieel erfgoed op nieuwe paden - Prof. Patrick Viaene
De waardering voor het industrieel verleden is nog vrij jong. Hierbij verschoof de aandacht van lof voor het werk van ondernemers naar de sociale geschiedenis en het verhaal van de werknemers. De industriële archeologie versnelde dit proces en dynamiseerde de monumentenzorg. Ook werd en wordt het herbruik van fabrieken en werkplaatsen gestimuleerd voor zinvolle nieuwe bestemmingen. 

Donderdag 24 oktober: Van textieldorp tot katoenbastion - Historicus Pieter De Reu
'De terugkeer naar het platteland'. Zo betitelde een Belgisch parlementslid de verschuiving van het industriële zwaartepunt van de steden naar het omliggende platteland. Dit fenomeen vond plaats vanaf de jaren 1880 in verschillende landen van West-Europa, en bracht een indrukwekkende werkmigratie en pendelarbeid met zich mee. Merkwaardig genoeg vervulde Waarschoot hierin een pioniersrol. Het textieldorp zou al snel uitgroeien tot een heus katoenbastion.  

Schrijf in via reservaties.lievegem.be

Meer info op www.waarschootstof.be