Samen met gemeenten en inwoners zonnepanelen plaatsen op overheidsgebouwen

Streekontwikkelingsintercommunale Veneco wil maximaal bijdragen tot de transitie naar een koolstofarme samenleving. Samen met de gemeenten en andere lokale en regionale actoren maken we werk van een aantrekkelijke, klimaatneutrale en adaptieve regio. 

De gemeenten Aalter, Assenede, De Pinte, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem, Wachtebeke, Zelzate en Zulte toonden interesse in het project, goed voor maar liefst 71 aangemelde gebouwen, waaronder 7 scholen, 8 sporthallen, 6 bibliotheken, 5 gemeentehuizen, 10 kinderopvangen, 3 lokale dienstencentra en 1 woonzorgcentrum.

Veneco onderzocht welke van deze gebouwen interessant zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en nam deze op in een concessieleidraad op maat van elke deelnemende gemeente. Veneco trad op als aanbestedende overheid en zette in op een maximale ontzorging van de gemeenten over het gehele traject. Met het vrijgekomen budget kunnen gemeenten investeren in meerwaardeprojecten zoals asbestverwijdering en dakrenovatie en –isolatie. 

Veneco kadert de ondersteuning die ze biedt aan gemeenten voor de thema’s klimaat en energie binnen vijf strategische klimaatkapstokken. Het opwekken van groene stroom is daar één van. Binnen deze klimaatkapstok is het plaatsen van zonnepanelen op overheidsgebouwen een impactvol project goed voor een stroomreductie van € 170.000 / jaar dat als hefboom dient om het lokaal klimaat- en energiebeleid kracht bij te zetten.

Download hier de persmap