Uitbater gezocht voor kerk in Overslag

De gemeente Wachtebeke zoekt, in samenwerking met Veneco, een uitbater voor de kerk in Overslag. Concreet gaat het om een erfpacht waarbij de overeenkomst kosteloos wordt toegestaan voor een periode van 15 jaar (verlengbaar). Gedurende deze periode geeft de erfpachter de Overslagse kerk een nieuwe invulling.

Geïnteresseerden kunnen een projectvoorstel indienen tot en met 27 augustus ‘21 om 12u.

Wie zorgt voor een nieuwe invulling van de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk in Overslag? 

We willen in het kerkgebouw een combinatie van publieke toegankelijkheid als private invulling. Voor dat eerste denken we aan een buurtpunt dat overdag permanent toegankelijk is voor de lokale gemeenschap. Ook kunnen in de kerkzaal blijvend evenementen georganiseerd worden. 

Voor het private initiatief zullen geïnteresseerden ongeveer 530 m2 (netto, enkel op het gelijkvloers in de kerk) ter beschikking hebben om een tof voorstel te verwezenlijken. Een bijkomende troef voor dit project is de aangrenzende buitenruimte die ideaal is als zuidoost gerichte tuin of terras, met zicht op zowel het kerkplein als op de karakteristieke dreef. 

De toekomst van de kerk

De zoektocht naar deze nieuwe invulling is een volgende logische stap in het herbestemmingstraject voor de kerk. De ruimtelijke mogelijkheden en gewenste invullingen zijn sinds 2016 uitgebreid onderzocht. Eerst stelden de kerkbesturen en het gemeentebestuur een Kerkenbeleidsplan op waarin staat dat er voor de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk in Overslag op termijn moet gezocht worden naar een herbestemming. In 2018 doorliepen we het participatietraject ‘Kerk in het midden’, onder begeleiding van de dienst Erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen en Vormingplus Gent-Eeklo vzw.

Vervolgens onttrok de bisschop van Gent de kerk in 2019 aan het gebruik voor de eredienst (dit is de officiële term voor de volkse benaming ‘ontwijding’) en zo kwam het gebouw in eigendom van de gemeente.

De gemeente Wachtebeke deed in 2020 vervolgens een beroep op projectbureaus Herbestemming Kerken, TV Urbain Architectencollectief en Studiobont voor de begeleiding bij een haalbaarheidsonderzoek en de uitwerking van verschillende ruimtelijke indelingen. De inwoners van Overslag werden en worden nauw betrokken bij dit project.  

Interesse?

Bekijk de oproep op onze website