Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

VeneColloquium: De slimme gemeente van de toekomst

Na de Jaarvergadering op dinsdagavond 12 juni organiseerde Veneco haar eerste VeneColloquium in Aalter. Met deze formule willen wij gemeenten, organisaties, partners,…meenemen in een debat over een actueel thema. 

Slimme (verkeers)lichten, parkeersensoren, slim straatmeubilair, sensoren voor luchtkwaliteit,…steden en gemeenten worden steeds meer geconfronteerd met technologische innovaties. 

Spreker Joachim De Vos, CEO van Tomorrowloab, maakte deze technologische evoluties tastbaar door enkele sprekende voorbeelden. Twee legislaturen terug was er nog geen sprake van een smartphone, elektrische fietsen, mobilepay, waze,…

Hoe kunnen we een smart regio uitbouwen? We leven in een tijdperk van verandering en moeten ons voorbereiden op de toekomst. De nadruk mag niet liggen op het technologisch aspect, maar wel op het doel: hoe maken we werk van een veilige, propere, mobiele en gezonde samenleving? Als je data ter beschikking hebt, hoe ga je de vertaling maken naar het beleid? Er moet nagedacht worden over de waarden die we belangrijk vinden voor de komende 20 of 30 jaar. Van zodra daarover een akkoord is, kan er worden geïnvesteerd. 

Joachim De Vos refereerde naar Smart Regio Limburg waarbij 44 gemeenten samenwerken om tot één slimme regio te komen. Gemeenten en steden zien Veneco als partner om te evolueren naar een smart region.

Via een debat inspireerden schepen Bieke De Neve van Aalter en Koen Loete van Eeklo andere gemeenten. Zo zal in het gemeentehuis van Aalter een fysieke robot (Pepper) standaardvragen (vb. om hoe laat is het zwembad open?) kunnen beantwoorden. Slim stadsmeubilair vervangt de infopanelen. Een gemeentelijke app brengt de info nog dichterbij. 

Nieuwsgierig? Bekijk hier de presentatie van Joachim De Vos.