ESF

 

 

De brede regio in en rond Gent staat voor grote uitdagingen. Volgens de laatste prognoses van het Planbureau zullen er tegen 2050 minstens 100.000 inwoners bij komen. Al deze mensen zullen een plek zoeken om te wonen, te werken en te ontspannen. We staan dus voor belangrijke ruimtelijke, economische, ecologische en maatschappelijke uitdagingen. Om onze leefkwaliteit – en die van onze toekomstige inwoners – te verbeteren, is een gezamenlijke strategie voor de ontwikkeling van onze regio nodig.

De gemeenten in de brede Gentse regio, de Stad Gent, de intercommunale Veneco, de Provincie Oost-Vlaanderen en de BGTS Kanaalzone slaan daarom de handen in elkaar en werkten een ambitieus toekomstperspectief uit voor de ruime Gentse regio. Door samen te anticiperen op de toekomstige en gedeelde uitdagingen, willen de partners hun welvarende regio prominent op de internationale kaart blijven plaatsen.

Het dossier ‘Versterkt Streekbeleid’ dat werd ingediend door Veneco, in samenwerking met de Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen werd goedgekeurd op 30 mei 2017. 19 steden en gemeenten nemen deel aan het project: Aalter, Assenede, Deinze, Destelbergen, De Pinte, Eeklo, Evergem, Gent, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Wachtebeke, Zelzate en Zulte. Het maximum totaalbudget voor het ESF-project werd vastgelegd op € 427.587,45 per jaar waarvan de helft de financiering door de Vlaamse Overheid en ESF betreft en de andere helft cofinanciering is uit het samenwerkingsverband. Het project loopt 2 jaar.

We kregen positieve inhoudelijke feedback, meer specifiek over de gebruikte methode met participatie via de Regiolabs en het vernieuwend samenwerkingsverband dat enkele innovatieve doelstellingen vooropstelt (niet in het minst een stadsregionale samenwerking).

Doel is een gezamenlijk programma voor de regio te realiseren, dat een antwoord helpt formuleren op de uitdagingen waarmee we samen worden geconfronteerd. Die antwoorden zijn opgedeeld in vijf werkpakketten, meer bepaald:

  1. Grensoverschrijdend werken en ondernemen stimuleren.
  2. Stadsregionale samenwerking voor meer duurzame mobiliteit, klimaatneutraliteit en voldoende woonvoorzieningen.
  3. Kernversterking om meer gediversifieerde voorzieningen en winkels in de (dorps)kernen te krijgen.
  4. Realiseren van een productief landschap met de nadruk op een kwaliteitsvolle korte keten.
  5. Intensievere bestuurlijke samenwerking en de creatie van een herkenbare identiteit voor onze regio.


Bekijk hier de aftermovie van Regiolab 6. 

Voor meer info kan u terecht bij marieke.vaneyghen@veneco.be.