Wijzigingen

Volgende gemeenten willen al haar inwoners in 2018 de kans geven om een renteloze energielening af te sluiten voor het financieren van energiebesparende investeringen: Deinze, Eeklo, Kaprijke, Lovendegem, Merelbeke, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot en Zulte. 

Via het energiehuis Veneco kunnen inwoners van deze gemeenten een Vlaamse energielening aanvragen voor tal van energiebesparende renovaties zoals dakisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonnepanelen, energiezuinige verwarmingstoestellen, … De volledige lijst vindt u hier

De energielening is renteloos voor specifieke sociale doelgroepen (berekend op basis van inkomen) terwijl de rente voor andere particulieren normaalgezien 2 % bedraagt. De bovengenoemde gemeenten nemen de rentelast van 2 % over voor alle energieleningen die door particulieren worden afgesloten tussen 1 januari en 31 december 2018. Dit betekent dus dat u als particulier 0 % rente betaalt voor een energielening. Het maximum te ontlenen bedrag is 15.000 euro en de maximum terugbetaaltermijn voor particulieren is 8 jaar. De maatregel is beperkt in tijd omdat de Vlaamse overheid de 2 %-lening vanaf 1 januari 2019 afschaft. Nadien zullen enkel sociale doelgroepen en niet-commerciële instellingen nog energieleningen kunnen krijgen bij de energiehuizen.

Deze actie past binnen de klimaatdoelstellingen van de gemeente en het verminderen van de CO2-uitstoot van de huishoudens.