Hoppin- of mobipunten zijn het ideale instrument om combimobiliteit te faciliteren. Ze moeten helpen om nieuwe mobiliteitsvormen zoals deelmobiliteit te stimuleren, het openbaar vervoer te faciliteren, duurzame verplaatsingen te bevorderen, wat moet leiden tot minder autokilometers.
Veneco ondersteunt de gemeenten bij het concept, technisch ontwerp, uitvoering en ondersteuning subsidieaanvraag van nieuwe Hoppinpunten. In een eerste fase richten we ons op hoppinpunten langs gemeentewegen waar steden en gemeenten de volledige bevoegdheid hebben.
Hoppinpunten
Een hoppinpunt bundelt de verschillende vervoersoplossingen. Het is een plek waar openbaar of collectief vervoer, deelauto’s, taxi’s, (deel)fietsen samenkomen. Ook extra diensten zijn mogelijk zoals buggy-verhuur, een pakketautomaat, horeca,… Afhankelijk van de locatie zullen er meer of minder mogelijkheden zijn.
Aanbod Veneco
We ontwikkelen een divers aanbod om zo onze gemeenten op maat te ondersteunen.
Download een duidelijk overzicht.
We zetten onze dienstverlening op een rijtje:
- Locatiebepaling: indien de gemeente extra (buurt)hoppinpunten willen, bepalen wij de geschikte locatie. We schrijven een motivering voor de vervoerregio die beslist of de locatie wordt toegelaten tot het netwerk.
Van zodra de locatie van het Hoppinpunt is bepaald:
- Veneco kan een unieke verantwoordingsnota opstellen. Hierin wordt een bereikbaarheidsprofiel opgesteld, een concept opgemaakt van hoe het hoppinpunt er moet uitzien en inschatting gemaakt van de kosten.
- Technisch ontwerp: na de opmaak van de concepttekening volgt het technisch ontwerp. Hiervoor stelden wij via een raamcontract het technisch bureau studiebureau Haegebaert aan. Hierdoor genieten gemeenten van zeer voordelige prijzen. Het studiebureau staat tijdens de uitvoering ook in voor de werfopvolging en veiligheidscoördinatie.
- Infrastructuur: samen met andere Oost-Vlaamse intercommunales werd er een aankoopcentrale opgericht. Gemeenten kunnen via de website van de aankoopcentrale allerlei infrastructurele elementen voor de hoppinpunten (al dan niet in hoppinstijl) bestellen.
- Veneco kan een aannemer aanstellen (opmaak bestek en jurering). Nadat de aannemer is aangesteld, verloopt de communicatie tussen hem, de gemeente en de werfopvolger.
- Ondersteuning subsidies: na de voorlopige oplevering kunnen de subsidies aangevraagd worden. Wij verzamelen de nodige documenten en zorgen dat er een aanvraag wordt opgesteld.
Meer info
Gemeenten kunnen intekenen op het volledige traject of op een deel ervan. Voor meer informatie of het aanvragen van een offerte, neem contact op met onze stafmedewerker mobiliteit Nina Sarens via nina.sarens@veneco.be of 09/251.22.22.