Brouwerij Broers zorgt voor invulling kerk Overslag

De gemeente Wachtebeke besliste, in samenwerking met streekintercommunale Veneco, om met Brouwerij Broers een erfpachtovereenkomst af te sluiten voor de invulling van de kerk in Overslag. In afwachting van de renovatie van de kerk zorgt Brouwerij Broers voor een tijdelijke invulling.

De gemeente Wachtebeke en streekintercommunale Veneco sloegen de handen in elkaar om een nieuwe invulling te zoeken voor de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk van Overslag. Hierbij wordt een kosteloze erfpacht voorzien voor een periode van 15 jaar (nadien verlengbaar).

 

Sterk voorstel van Brouwerij Broers

Alle ingediende voorstellen werden door een professionele jury beoordeeld. Belangrijke parameters waren de kwaliteit en realiseerbaarheid van het projectvoorstel, kortom: past de invulling in het kerkgebouw? Hoe draagt de nieuwe invulling bij aan het lokale buurtleven? En is het voorgestelde plan haalbaar? Het voorstel van Brouwerij Broers scoorde het sterkst. Na onderhandelingen om het voorstel te verfijnen, besliste de gemeenteraad op 28 juni 2023 om de erfpachtovereenkomst te gunnen aan deze lokale ondernemers die al actief waren in Overslag.

Het voorstel omvat de verhuis en uitbreiding van de bestaande ambachtelijke brouwerij naar de kerk, het inrichten van een proeflokaal, een buurtpunt met o.a. broodautomaat en toeristische informatie, een dorpswinkel met lokale Smaak-van-Waas-producten, …

Stap naar realisatie

Veneco begeleidde Brouwerij Broers bij het organiseren van een mini-wedstrijd tussen drie architectenteams. De keuze viel op Generiek architecten uit Assenede. Op die manier is er voor de gemeente een garantie ingebouwd dat de verdere uitwerking op een kwalitatieve manier verloopt. De volgende stap is het opmaken van de renovatieplannen, het indienen van de vergunningsaanvraag en tot slot de effectieve verbouwingen die in de loop van 2024 van start gaan.

Tijdelijke invulling

In afwachting van de definitieve verbouwingsplannen organiseert Brouwerij Broers een tijdelijke invulling in en rond de kerk. Zo zijn er ambachtelijke bieren en streekproducten te verkrijgen en organiseren ze onder de toepasselijke naam ‘De Messe’ regelmatig activiteiten in de kerk zoals een smaakmarkt, muzikale zomeravonden en comedy voorstellingen.