Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

Herbestemming kerken

Heel wat steden en gemeenten staan voor een grote uitdaging nl. het geven van een nieuwe bestemming aan leegstaande kerken als gevolg van ontkerkelijking, het dalend aantal priesters en het verminderde aanbod van erediensten.

Vlaanderen heeft samen met de gemeenten en het CRKC een projectbureau ‘Herbestemming kerken’ opgericht.

Het vinden van een andere passende bestemming ligt niet voor de hand. Hoe kan een stad of gemeente, een kerkbestuur hiermee omgaan? Een goede doordachte visie en aanpak is nodig. Het nieuwe opgerichte projectbureau ‘Herbestemming parochiekerken’ kan de nodige expertise en begeleiding aanbieden.

Steden, gemeenten en kerkbesturen kunnen een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren door dit projectbureau. Tijdens het haalbaarheidsonderzoek wordt nagegaan of de gedeeltelijke of volledige herbestemming van een kerkgebouw voor een bepaalde functie verantwoord en haalbaar is. Verschillende scenario’s worden ontwerpmatig uitgewerkt, verder ontwikkeld en becijferd. Meer info vind je op www.herbestemmingkerken.be.

Het aanbod van Veneco is drieledig:

Veneco functioneert als kennisplatform, brengt de betrokken partijen samen en zorgt voor kennisuitwisseling.

Daarnaast begeleidt Veneco gemeenten bij het opmaken van parochiekerkenplannen.

Tot slot kunt u bij Veneco terecht voor de begeleiding van het traject van het projectbureau ‘herbestemming kerken’.

In 2017 begeleidde Veneco de opmaak van de kerkenbeleidsplannen in Gavere en Nazareth.

In nauwe samenwerking met het projectbureau ‘herbestemming kerken’ worden trajecten begeleid naar kinderopvang in de kerk van Boekhoute (Assenede), een columbarium in de kerk van Sint-Martens-Leerne (Deinze) en een nieuwe gemeenschapsbestemming voor de kerk in Schelderode (Merelbeke).

Meer info kan u opvragen bij tina.verschueren@veneco.be.